Ingatlanpiac, koronavírus és távmunka

Ingatlanpiac, koronavírus és távmunka

A koronavírus járvány közepette több országban új állami programok jelentek meg, amelyek távmunkára csábítják a külföldi munkavállalókat. Lehet, hogy mindannyian hamarosan „digitális nomádok” leszünk?

New York – Bermuda

Március elején a manhattani lakos, Sadie Millard meglátogatta barátját Bermudán, amikor New York City leállt a koronavírus miatt. Ahelyett azonban, hogy a járvány kitörésekor hazatért volna, bejelentkezett barátja lakhelyéről, hogy távolról végezhesse munkáját.

Most abban reménykedik, hogy egyáltalán nem kell visszatérnie New Yorkba – legalábbis egy ideig. Az augusztus 1-jén életbe lépett különleges “Dolgozz Bermudáról!” állami programon keresztül ugyanis lehetővé vált számára, hogy munkahelyétől távol élhessen, ugyanakkor munkahelyének tovább dolgozzon az Egyesült Államok partjaitól mintegy 1050 km-re fekvő brit tengerentúli területen.

“Az volt a gondolatom, hogy ha választhatok, hogy New Yorkban, vagy Bermudán vagyok, akkor inkább Bermudát választom, ahol nagyobb biztonságban érzem magam, tekintettel a kormány által a vírus tesztelésére és kezelésére kialakított szigorú szabályokra és előírásokra” – magyarázza.

“És ha vissza kell mennem New York-ba bármilyen találkozóra, akkor nem sokkal több idő Bermudáról elrepülni New Yorkba, mint eljutni az agglomerációban lévő  lakásomból a belvárosba.”

Bermuda egyelőre azon kevés terület és nemzet között van a világon, amelyek a vírus első hullámának sikeres kezelése után most távmunkás-vízumprogramokat indítanak. Ezek az új vízumrendszerek jelentik a „digitális nomád 2.0” életmódot – amely teljesen más közönségnek szól, most, mint amikor “régen” a távmunka csak a kiváltságosok számára volt elérhető.

A vállalati világ, amely eddig ellenállt a távmunkának, most sokkal inkább hajlandó felajánlani a lehetőséget a világjárvány következtében. A Gartner kutató- és tanácsadó cég globális közvélemény-kutatásában a megkérdezett 127 vállalat vezetőjének több mint 80% -a azt mondta, hogy távmunkát is engedélyeznek, még akkor is, ha biztonságossá válik az irodába való visszatérés.

Bermuda csak egy példa ezekre a megjelenő távmunkaprogramokra. Barbados július 24-én hasonló programot vezetett be. Európában Grúzia, valamint Észtország indította el vízumprogramját digitális nomádok csábítására.

Egyedülálló lehetőség

Bermuda csak egy példa ezekre a megjelenő távmunkaprogramokra. Barbados július 24-én hasonló programot vezetett be. Európában Grúzia, valamint Észtország indította el vízumprogramját digitális nomádok csábítására.

“Azért vezettük be ezt a vízumot, mert láttunk egy olyan lehetőséget, amellyel egyetlen ország sem foglalkozott” – magyarázza Ott Vatter, Észtország képviselője.

“Észtország nagyon kicsi ország, és nincsenek természeti erőforrásaink ahhoz, hogy komolyabb szerepet kapjunk a globális gazdaságban” – magyarázza. “Amiben jók vagyunk, az a technológia alkalmazása, ezért úgy gondoljuk, hogy ezt az előnyt felhasználjuk a legjobb tehetségek vonzására.”

Valamennyi ilyen vízumot kínáló helyen viszonylag kevés koronavírusfertőzés történt, és mindegyik szigorú protokollt vezetett be – kezdve a kötelező 14 napos karanténtól a belépéskori tesztelésig – a lehetséges járványok és helyi ellenérzések elkerülése érdekében.

A cikk eredeti változata a bbc.com-on jelent meg, 2020. augusztus 24-én (https://www.bbc.com/worklife/article/20200824-the-new-residency-schemes-inviting-workers-abroad)
 

Már Magyarországon is felbukkantak a digitális nomádok, így érdemes ingatlan értékesítés során is célba venni őket: hirdesd eladó/kiadó ingatlanod a vilagingatlan.com-on, közvetlenül külföldieknek, nemzetközi ingatlanportálokon keresztül: 220 millió érdeklődő 62 országban érhető el egy hirdetéssel.

Összehasonlítás